Sıfır karbon hedeflerine ulaşmada nükleer enerji istihdam yaratıyor

Blog

Şub 16, 2023

Sıfır karbon hedeflerine ulaşmada nükleer enerji istihdam yaratıyor

Nükleer santraller sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen güvenilir ve düşük karbonlu bir kaynaktır. Nükleer Sanayi Derneği (NIATR) başkanı Alikaan Çifçi yaptığı açıklamada, yeni bir nükleer enerji santralinin inşaatı ve 60 yıllık işletme ömrü boyunca birçok sosyal ve ekonomik fayda sağlayacağını belirterek, nükleer enerjinin karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşma açısından önemini vurguladı.  

 

Alikaan Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nükleer enerji yatırımlarına yönelmesinin sürdürülebilir bir gelecek için şart olduğunu söyledi.  

 

Paris İklim Anlaşması'na göre 2050'ye kadar sıfır karbon emisyonu hedefinin olduğuna işaret edilen enerji sistemi, karbonsuz kaynaklarla yeniden şekillendirilmelidir.  

 

“Nükleer enerji, iklim taahhütlerini gerçekleştirmenin anahtarını elinde tutuyor. Nükleer enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi karbon nötr üretim seçeneklerini tercih etmeliyiz” dedi.  

 

Çiftçi, Türkiye'nin teknolojiyi geliştirmesi halinde ülkenin cari fazla verme hedefine önemli katkı sağlayacağını, nükleer enerji ve buna bağlı olarak bu alandaki yatırımların da istihdam için itici güç olacağını söyledi.  

 

Sektörün COVID-19 salgını sürecinde de istihdam sağlamaya devam ettiğine dikkat çekti. Türkiye'nin güneyinde Mersin'de Türk-Rus ortak projesi olarak inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali'nde (NPS) şu anda 8 binden fazla Türk vatandaşının çalıştığını söyledi .  

 

Rusya'da eğitim alan yaklaşık 200 Türk mühendis de Akkuyu NGS'de göreve başladı.  

 

“Nükleer santraller, enerjinin geleceğinde çok önemli bir yere sahip olacak. Diğer enerji üretim tesislerine göre daha fazla istihdam imkanı sunarlar. Kalıcı ve yüksek ücretli istihdamın yanı sıra nükleer enerji alanında iş tecrübesi kazanmak da önemli” dedi.  

 

Akkuyu NGS'nin faaliyete geçmesiyle birlikte yaklaşık 4 bin kişiye istihdam sağlanacağını sözlerine ekledi.  

 

Çiftçi, nükleer santrallerde çalışan her 100 kişiye karşılık yaklaşık 66 kişilik ek istihdam imkanı oluştuğunu belirterek, Washington merkezli Nuclear Energy Institute tarafından yapılan bir araştırmayı aktardı.  

 

"Nükleer santrallerin sağladığı doğrudan istihdamın yanı sıra dolaylı istihdam da çok yüksek" diyen Akkuyu NGS'nin sağlayacağı istihdamın Türk firmalarının hizmet vermeye başlamasıyla birlikte daha da artacağını sözlerine ekledi.  

 

Küçük modüler reaktörler gibi yenilikçi nükleer teknolojilerle bu yolda ilerlerken, nükleer enerji alanından ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlanacak” dedi.  

 

Türk sanayicisinin nükleer sanayinin yerlileştirme çalışmalarında önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Çiftçi, "Akkuyu NGS'de şu anda 400'den fazla yerli firma çalışıyor. Türk firmaları yaklaşık 6 milyar ila 7 milyar doları (51-60 milyar TL) karşılayacak. ) mal ve hizmet talebinde bulunur.”  

 

"Türkiye'deki mühendislik altyapısı ve üretim kabiliyetleri oldukça gelişmiş" diyen Çiftçi, çok yetkin bir yan sanayi ağı ile desteklendiğinin altını çizdi.  

 

Bu sanayicilerimiz nükleer santrallerin yapım aşamasında önemli katkı sağlayacak kapasiteye sahip” dedi.  

 

Çiftçi, yurt içinde tecrübe kazanan Türk firmalarının bunu yurt dışına taşıyabileceğini ve başka ülkelerde de projeler üstlenebileceğini kaydetti.  

 

Akkuyu NGS de dahil olmak üzere dünya çapında 52 nükleer reaktörün yapım aşamasında olduğunu söyledi.  

 

Özellikle Türk firmalarının Akkuyu NGS projesinde edindiği tecrübeyi, Rosatom'un yurt dışında yürüttüğü diğer 36 reaktörün inşaat sürecine de aktarması mümkün" dedi.